LM Guest House by Desai Chia Architecture PC

Located on a rolling farm property in upstate New York, the LM Guest House by Desai Chia Architecture PC celebrates the beauty of the  surrounding landscape–sweeping views through an all-glass facade magnify the spacious, open feel of the living areas.

LM Guest House by Desai Chia Architecture PC


LM Guest House by Desai Chia Architecture PC


LM Guest House by Desai Chia Architecture PC


LM Guest House by Desai Chia Architecture PC


LM Guest House by Desai Chia Architecture PC


LM Guest House by Desai Chia Architecture PC


LM Guest House by Desai Chia Architecture PC


LM Guest House by Desai Chia Architecture PC


LM Guest House by Desai Chia Architecture PC


LM Guest House by Desai Chia Architecture PC

Description by Desai Chia Architecture PC

This 2,000 square foot guest house is situated on a rock outcropping that overlooks a trout pond and open farmland. Designed as a contemplative retreat for weekend visitors, the house allows one to experience the expansive surrounding landscape with vast unobstructed views. The house integrates a number of sustainable design strategies including geothermal heating and cooling, radiant floors, natural ventilation, motorized solar shades, photovoltaic panels, and rainwater collection for irrigation.

Open views to nature create a stunning backdrop for the main living and sleeping areas; couchette nooks with built-in bunk beds provide four additional accommodations for overnight guests.

The couchette nooks, bathroom, and storage rooms are housed within a slatted wood core in the middle of the house. The custom wood wall system surrounding the core allows natural light to penetrate through to the inner spaces of the home by day; at night, light emanates from the wood core and provides a warm, inviting glow in the living areas. The slatted system also allows the whole house to breathe; comfortable natural ventilation occurs throughout the house.

The structural design for the house relies on 4 steel columns imbedded in the wood core; the roof cantilevers out from these 4 columns. This elegant structural solution uses the minimum amount of materials to achieve expansive, open living areas at both ends of the house. The facade of the house was designed as a thermally robust system of high-performance, triple-paned glass units that vary in width from 10 to 20. The entire assembly was prefabricated off-site, shipped to the site in one container, and erected by crane in 2 days.

Landscape design strategies were closely tied to the design of the house. A tight palette of native vegetation highlights vistas and other natural features on the property while also managing storm water run-off. Reclaimed bluestone slabs and shale excavated from the site create outdoor seating areas and pathways; a bluestone slab terrace between the house and a nearby grove of pine trees provides an intimate outdoor room for entertaining and dining. Bluestone steps from the terrace lead to a barbeque area and an outdoor shower in the woods.

LM Guest House by Desai Chia Architecture PC


LM Guest House by Desai Chia Architecture PC

Visit Desai Chia Architecture PC

Published 2 years ago by in Architecture.

You might also like

Comments

Recommended